sklep

Zima se blíží – připravte sklep na uskladnění potravin

Víte, jak se starat o sklep, aby byl čistý, netvořily se v něm plísně a daly se v něm skladovat potraviny? Zkuste si přečíst následující článek.

Pokud chceme ve sklepě skladovat potraviny, jako marmelády, kompoty, ořechy, zeleninu a ovoce, musí být suchý a bez plísní. Na skladování jablek nebo brambor potřebujeme o něco vyšší dílčí vlhkost. K tomu poslouží vlhkoměr a teploměr. Minimální teplota by měla ve sklepě být 0,5 ˚C, ideální teplota je 4 až 5 ˚C.

Jak udržet sklep v čistotě

Nejdříve je třeba sklep uklidit, odstranit pavučiny a prach ze zdí, zamést, případně vytřít podlahu a sklep vymalovat. Police umýt dezinfekčním roztokem od zbytků potravin a špíny. Police, bedýnky a přenosky vydezinfikujte a osprchujte vodou. Na podlahu se hodí beton, kámen a nevadí ani hliněná podlaha.

Síření sklepa

Než uskladníte potraviny, použijte sirné knoty jako přirozený dezinfekční prostředek. Po zapálení knotu síra v podobě plynu pronikne do všech koutů, vydezinfikuje plísně, zneškodní hmyz a hlodavce. Síření sklepa je snadné. Na malé sklepy stačí jeden sirný papírek, na prostornější sklepy 3×4 metry použijte dva. Papírky dejte z poloviny do plechovky nebo demižonu a zapalte. Nedávejte nádoby na hořlavý povrch a blízko hořlavých věcí. Sirný zápach je nesnesitelný, proto zavřete okno i dveře a opusťte sklep. Jakmile knoty dohoří, vyvětrejte a až po dvou hodinách začněte ve sklepě pracovat.

Předcházení vzniku plísní

Nejúčinnější je pravidelně větrat a zajistit cirkulaci vzduchu. Pokud mrzne, větrejte jen krátce. Když se plíseň objeví, je třeba sklep znovu vysířit. To je možné i v případě, kdy jsou ve sklepě potraviny, jako jablka a brambory. Sirné plyny na ně nepůsobí nijak škodlivě. Pokud je plíseň na zdi, použijte dezinfekční přípravek na zdivo. Zdi je vhodné nabílit vápnem. Vápenatý nátěr je pro dezinfekci ideální, nanáší se štětkou, protože bývá povrch zdí nerovný.

Vybavení sklepa

Pro uskladnění ovoce a zeleniny použijte regály, police a přepravky. Regály ošetřete nátěrem proti rzi. Plastové přepravky do sebe dobře zapadají, můžeme použít i dřevěné. Existují i speciální úložné systémy do sklepů, které jsou velmi variabilní. Neskladujte potraviny přímo u okna a vždy kousek od zdi kvůli proudění vzduchu. Proti hlodavcům můžete použít chemické nástrahy nebo pastičky na myši.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *