Jaká je správná výška kuchyňské linky?

Při budování a rekonstrukci kuchyně je potřeba zvolit správnou výšku kuchyňské linky, rozměry skříněk i výšku jejich usazení, ale i celkové uspořádání varné plochy, vůči lednici, sporáku, myčce, dřezu a pracovní ploše. Zkuste dodržet pravidla ergonomie, která pak zásadním způsobem ovlivňují komfort a efektivitu při vaření.

Rohová kuchyně_gabon_cz

Doporučené výšky a šířky v kuchyni

Výšky a šířky používané v kuchyni vycházejí z norem, ergonomie a obvyklého užívání spotřebičů a ploch. Pokud se postavíte ke kuchyňské lince a dejte ruku do pravého úhlu a zkontrolujte, zda ji máte 150 mm nad pracovní plochou. Pokud stojíte u linky s hloubkou 600 mm je minimální manipulační prostor 400 mm, vhodnější je však 600 mm. Vhodný prostor před linkou je 900 až 1100 mm, který slouží pro otevření trouby či myčky nebo volný přístup do spodních skříněk.

Rozložení kuchyně

Ideální délka linky se odvíjí od počtu a velikosti spotřebičů, pracovní plochy, prostoru pro linku i počtu osob v domácnosti. Vzdálenost protilehlých skříněk u řazení ve tvaru C nebo s varným ostrůvkem má být minimálně 1000 mm, vhodnější je 1200 až 1500 mm. Při jednořadém uspořádání kuchyňského zázemí musí být volný prostor mezi linkou a protější stěnou široký alespoň 1100 mm. Kuchyně se dle rozložení dělí na:

  • lineární kuchyně
  • paralelní kuchyně
  • kuchyně do tvaru L
  • kuchyně do tvaru C
  • kuchyně do tvaru U
  • kuchyně s varným ostrůvkem
  • a jejich možné kombinace

Kuchyňská linka a prostorové nároky

Výška pracovní desky od podlahy je obvykle 850 až 950 mm, případně 1000 mm. Sporák a varné centrum může být o 100 mm níže a dřez naopak o 100 mm výše. Spodní hrana digestoře musí být 650 mm nad elektrickým varným centrem a 750 mm nad plynovým. Vzdálenost mezi pracovní deskou a spodní hranou horní skříňky má být 520 mm. Spodní sokl může mít 100 až 150 mm a můžete do něj začlenit úložné prostory. Horní skříňky hluboké přibližně 350 mm mohou být do výšky 1850 až 2500 mm, podle vaší velikosti, dostupnosti bez schůdků a dle typu otvírání dvířek. Barový pult by měl být hluboký 320 až 400 mm a 1100 až 1250 mm vysoký.

Umístění zařizovacích předmětů

Pravidlům podléhá i umístění a dimenze ostatních zařizovacích předmětů, jako je myčka, lednice, varné centrum, mikrovlnná trouba, varná konvice, digestoř, drtič odpadků, ale i zásuvky, vypínače, přívod a odpad vody. Dbejte také na rozdílnost řazení spotřebičů v podobě lednice, varného centra, dřezu a ostatních spotřebičů pro praváka či leváka. Praktické je dbát na logiku postupně konaných pracovních úkonů v kuchyni a volit uspořádání spotřebičů s ohledem na vaše zvyky a potřeby.

Řešení pro atypické rozměry

Pokud má prostor pro kuchyňskou linku netypický rozměr a není dělitelný na modulové rozměry a jejich kombinace, je třeba zvolit modulový rozměr s atypickým doplňkem. Pak je vhodné tento atypický doplněk zopakovat nahoře u horních i dole u spodních skříněk. Můžeme měnit i otvírání skříněk na levé a pravé, využívat zavírání roletové, posuvné, výsuvné, výklopné i sklopné typy otevírání. Při tom je třeba nezapomenout na to, že je nutné respektovat zaústění digestoře do odvětrávacího průduchu, připojení odpadů na rozvody vody, stejně tak v případě elektra a plynu.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *