Univerzální návod na zavařování okurek – Tohle zvládne každý

Jakmile začne okurková sezóna, je zapotřebí mít po ruce ty správné recepty a ingredience. Jak zavařovat okurky? Poradíme vám, jak na to.

Správné zavařování okurek spočívá především v tom, že všechno musí být naprosto sterilizované a čisté. Okurky musíte opravdu pečlivě vydrhnout měkkým kartáčkem a pak je důkladně omýt. Všechny sklenice musíte důkladně sterilizovat, vyvařit a nezapomenout při tom ani na důkladné umytí víček. Jinak se budete namáhat se zavařováním zbytečně, okurky se vám zkazí a objeví se na nich plíseň.

Jak mají vypadat okurky

Okurky na zavařování jsou lepší malé a tvrdší. Nerozvaří se, jsou pěkně křupavé a lépe se s nimi naplní každá skulinka sklenice. Větší okurky si nechte na vaření v kuchyni a na saláty. Můžete si z nich vyrobit sklenice s velkými okurkami, které pak využijete při vaření v kuchyni. Nakrájet do vánočního salátu můžete i větší kusy. Další možností je zavařovat nakrájené třeba podélně na 4 části. Nebo je můžete nakrájet, přidat k nim jinou zeleninu a vytvořit si tak oblíbenou čalamádu.

Potřebné ingredience

Někdo dává do okurek křen, mrkev, ostrou papričku, omyté vinné či višňové listy, nebo třeba bobkové listy. Záleží jen na vás, jak si okurky doladíte. Vezměte náš recept jako základní návod, jak se mohou okurky zavařit.

  • kopr
  • 5 koleček mrkve
  • čtvrtka cibule nakrájená na proužky
  • kousek křenu
  • česnek, kolečka petržele, bobkový list, feferonku, vinné listy nebo hřebíček

Lák na okurky

  • 3 l vody
  • 0,75 l octa
  • 120 g soli
  • 300 g cukru
  • 4 lžičky hořčičného semínka
  • 20 kuliček pepře
  • 20 kuliček nového koření
  • 5 kusů hřebíčku
  • 5 bobkových listů

Do velkého hrnce dejte vařit vodu, ocet a přisypeme ostatní koření. Lák vařte po dobu 15 minut. Pak jej nechte vychladnout. Někdo přidává Deko a další kořenící přípravky. Dávejte je opatrně, ať nejsou okurky překořeněné. To poznáte podle toho, že vás lák štípe na jazyku.

Postup při zavařování

Na dno sklenice dejte mrkev, část cibule, kopr, křen a další ingredience. Pak naskládejte svisle do sklenice okurky, proložte zbytkem cibule a vložte mezi ně kousek křenu a kopru. Vinné nebo višňové listy dává někdo nahoru. Zalijte pak sklenice vlažnou zálivkou, kterou jste si připravili. Zalijte okurky tak, aby byly ponořené, asi 1 cm pod okraj.

Zavařování

Okraje sklenic pečlivě očistěte čistou utěrkou a zavíčkujte. Zavařujte je na teplotu 85 ˚C. Řiďte se objemem sklenic. Ty s objemem 0,7 litru zavařujte 20 minut a poloviční 15 minut méně. Vždy raději počítejte s kratším časem, ať jsou pěkně křupavé. Pamatujte i na to, že se sklenice v zavařovacím hrnci s teploměrem nesmí vzájemně dotýkat. Po zavaření a mírném vychladnutí, abyste se nespálili, je vyskládejte dnem nahoru a nechte je tak do druhého dne vychladnout.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *