Jak naložit maso na uzení? S našimi tipy to bude brnkačka

Domácí uzení je rituál, který si zaslouží pečlivý výběr masa. Vyzkoušejte maso z českých farem. Často lze dnes kvalitní maso z českých farem objednat i online. Můžete si také zkusit najít si dobrého řezníka někde v místě vašeho bydliště.

Jak dlouho nakládat maso

Záleží na druhu masa, velikosti kousků, množství tuku i plánovaném typu uzení. Při uzení studeným kouřem musí ještě před vložením do udírny sůl důkladně proniknout až do středu vláken a maso změknout. Správné naložení poznáte na řezu, který je po celé ploše růžový. To může trvat 2 až 6 týdnů. Při uzení teplým a horkým kouřem stačí kratší doba. Maso prochází tepelnou úpravou a změkne při ní.

Nakládání na sucho

Pokud jste se rozhodli postavit zahradní krb i s udírnou, určitě se chystáte na uzení. Maso omyjte, prosolte a svými prsty sůl dobře zapracujte. Uložte jednotlivé kousky masa do čisté nádoby bez přístupu vzduchu. U menšího množství masa můžete použít pevně omotanou potravinářskou fólii. Uskladněte pak maso v lednici při teplotě do 4 °C. Směs můžete podle chuti doplnit česnekem nebo jiným kořením.

Mokré nasolení v udícím láku

Připravte si udicí lák. Začněte s 8% lákem, tedy 800 g soli na 10 litrů vody. U rychlosoli postupujte vždy dle návodu. Směs dle chuti doplňte kořením a bylinkami, jako je česnek, pepř, jalovec nebo rozmarýn. Lák před použitím převařte, aby bylinky pustily své aroma. Před nakládáním vychlaďte lák na teplotu 4 °C a maso do něj zcela ponořte. Pak maso pravidelně překládejte. Pokud lák začne mírně zapáchat, maso vyndejte, omyjte a zalijte novým lákem.

Naložení drůbežího i červeného masa

Maso můžete naložit na 2 dny do soli a pak zalít solným lákem. U drůbežích prsou stačí 1 až 5 dní. Červené maso naložte na 3 až 6 týdnů. Dobu naložení zkrátíte při použití rychlosoli nebo zvýšením koncentrace láku na 15 až 20 %. Zapracujte do masa 1 dcl na 1 kg a můžete udit už po 24 hodinách. Jistější je však počkat alespoň 2 až 3 dny. Na masa s kostí použijte marinovací jehlu. Stříkněte slabší solný lák přímo ke kosti, jinak se maso u kosti rychleji kazí.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *