Dobře naložit maso prostě musíte umět. Potřebujete sůl, koření a čas na naložení. Prozradíme vám, jak naložit maso, aby bylo dokonale šťavnaté a křehké.
Jak dlouho marinovat maso
Ryby, zeleninu a ovoce v marinádě nechte maximálně hodinu. U masa platí, že čím delší lázeň v marinádě, tím lepší má chuť. Ideální je marinovat přes noc. Pokud chcete mít maso naložené déle než 12 hodin, sůl a citronovou šťávu přidejte do marinády až hodinu před grilováním. Mají totiž silné konzervační schopnosti.
V čem marinovat maso
Ideální je plastová nádoba nebo uzavíratelný sáček. Dejte si pozor na množství marinády, maso by v ní nemělo plavat, ale být v ní jen obalené. Zkuste proto marinádu do masa vmasírovat, zejména do hovězího masa. Základní složkou marinády je citronová šťáva nebo ocet. Tady jsou tipy na domácí uzení masa.
BBQ marináda na vepřová žebra a kuřecí křidélka
Ingredience:
- 500 ml rajčatové passaty
- 60 ml jablečného octa
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce tmavého rumu
- 2 lžíce worcesteru
- 2 lžičky uzené papriky,
- 1 lžička chilli
- 1 lžička kouřové soli
Příprava marinády:
Kromě passaty smíchejte všechny ingredience v hrnci a za stálého míchání vařte 5 minut. Přidejte passatu a nechte zlehka probublávat 30 minut. Dochuťte kouřovou solí, nechte vychladnout a maso naložte. BBQ omáčka v lednici vydrží 3 měsíce.
Kubánská mojo marináda na steaky
Suroviny:
- 1 ½ šálku čerstvé pomerančové šťávy
- ⅓ šálku šťávy z citronů
- ⅓ šálku šťávy z grapefruitu
- ¼ šálku olivového oleje
- 8 stroužků česneku
- 1 nakrájená cibule
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- hrst čerstvého koriandru
Příprava marinády:
Ingredience smíchejte, potřete maso a v marinádě pak ho nechte odležet 12 hodin.
Jamajská jerk marináda na kuřecí maso
Ingredience:
- 2 svazky jarní cibulky
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 scotch bonnet paprička
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- šťáva ze 2 limetek
- ½ šálku sojové omáčky
- ½ šálku rostlinného oleje
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička skořice
- 3 lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky muškátového oříšku
Příprava marinády:
Jarní cibulku nakrájejte a chilli papričku zbavte semínek. Pokud nemáte rádi ostré pokrmy, dejte jen čtvrtku. Vše rozmixujte a maso nechte v marinádě přes noc.
Sicilská salmoriglio marináda na ryby, vepřové i jehněčí maso
Suroviny:
- 1 stroužek česneku
- ½ šálku olivového oleje
- ¼ šálku vody
- šťáva z 1 citronu
- hrst čerstvého oregana
- ½ lžičky soli
Příprava marinády:
Česnek utřete a všechny ingredience rozmíchejte v misce. Marinádu vetřete do masa, přikryjte ho a nechte v lednici marinovat alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Thajská kai yang marináda na kuřecí i hovězí maso
Ingredience:
- 5 stroužků česneku
- 6 stonků citronové trávy
- 2 červené chilli papričky
- 2 lžíce nasekaného kořene koriandru
- ¼ šálku rybí omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
Příprava marinády:
Citronovou trávu, chilli, drcený česnek a koriandrové kořínky utřete v hmoždíři. Vše dejte do misky, přidejte rybí omáčku a cukr, promíchejte a vetřete do masa. Pokud máte doma gril, zkuste si ještě postavit zahradní udírnu svépomocí.