Jak vytvořit skalku

Jak vytvořit skalku

Skalka vyžaduje dostatek pozornosti. Přizpůsobte tomu i její velikost. Nenáročným řešením jsou mini skalky umístěné v kamenných korytech a větších nádobách.

Pro skalku volte východní či jižní stranu zahrady, záleží i na výběru skalniček. Navažte skalku na terasu nebo kout domu. Nevolte místo pod listnatými stromy, ať skalku nemusíte stále čistit od spadaného listí. Těžkou půdu provzdušněte pískem nebo jemnou sutí. Před pokládkou kamenů vymodelujte terén. Vytvořte umělé vlny, spády nebo zajímavé hrboly.

Tip: Víte, jak na provzdušnění a vertikulaci trávníku? Poradíme vám.

Kámen s přirozenou patinou

Nejvhodnější jsou pískovce a ruly. Použijte kameny zvětralé a porostlé lišejníky. Placaté kameny ukládejte mírně šikmo nebo svisle. Štěrbiny na rostliny orientujte na západ nebo východ, aby půda nevysychala. Kameny zapusťte třetinou výšky do půdy a pěchujte mezi ně humózní zeminu. Nechte prostor pro sazenice. Nezapomínejte na kamenné chodníčky pro dobrý přístup při odstraňování plevele.

Jak vytvořit skalku

Osazování skalky

Sázejte alpinky a skalničky, u kterých sledujte náročnost na zálivku a stanoviště. Pro každou skalku existuje ideální typ. Sukulenty, netřesky, rozchodníky a delospermy mají rády slunce. Alpinky na jižním svahu rychle prosychají. Před výsadbou rostliny volně rozmístěte. Plazivé druhy dejte na horní část skalky, dominantní rostliny k originálním kamenům. Nesázejte je blízko sebe, skalka brzy obroste. Po výsadbě zalijte a doplňte slehlou zem. Povrch zasypte jemným štěrkem, drží vlhkost.

Voda ve skalce

Do skalky se hodí i tekoucí voda. Můžete uprostřed vytvořit malý rybníček, nebo uměle vyrobit potůček ústící do jezírka. Aby voda padala přímo do rybníčku, je třeba zbudovat malou skálu. Do horní části dejte kámen se žlábkem, zaveďte do něj vodovodní potrubí a zamaskujte kamenem. Vodu nechte padat do jezírka nebo na plochý kámen. Na otevřené prameniště je třeba vybetonovat, okraje zakrýt kameny, nasypat oblázky a pomocí velkých oblázků nasměrovat vodu do jezírka.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *