Šanta kočičí – Kokain pro kočky

Bylina na kočky působí jako droga. Šanta kočičí dokáže kočky naprosto ovládnout. Původem pochází z jižní Evropy a hojně se vyskytuje i u nás.

Šanta kočičí, latinsky Nepeta cataria, je půl metru vysoká a vyšší trvalka, která často roste v trsech. Jméno Nepeta je odvozeno od italského města Nepete, kde se dříve hojně pěstovala. Nyní ji najdeme v horských oblastech, hlavně v evropských a asijských lesích. Lístky mají srdčitý, vroubkovitě pilovatý tvar. V době květu je poseta drobnými kvítky světle fialové až bílé barvy.

Tip: Jak postavit skleník svépomocí

Hračky pro kočky

Na kočky působí vonné látky zvané nepetalaktony. Nejvíce na dospělé kočky, méně na koťata. Sušená šanta kočičí se přidává do různých hraček či pamlsků. Pokud pěstujete šantu, můžete jí vycpat plátěný váček a zašít otvor. Lze vytvářet hračky různých tvarů a připevnit k nim třeba rolničku.

Co prokázal výzkum

Šanta kočičí se od středověku používala jako silná halucinogenní látka pro své schopnosti uvolnit svaly a navodit velmi příjemný pocit relaxace. Výzkumy prokazují, že účinky nepetaklotonů, jsou podobné jako vlastnosti THC a LSD. Šanta kočičí obsahuje i vonné oleje, citral, citronelol a třísloviny.

Kočičí kokain

Na kočky působí psychotropní látky šanty kočičí mnohem silněji než na člověka. Pokud se kočky se šantou setkají, okamžitě se začnou v trsech listů válet, třít se o ně a okusovat listy. Následuje euforie a útlum se silnou ospalostí. Proto se jí často říká kočičí kokain. Nemůže však kočkám ublížit. Bylina je neškodná, nemá žádné vedlejší účinky a kočkám navodí pocit blaha jen krátkodobě.

Jak pěstovat šantu kočičí

Pěstovat ji můžete i na zahradě, v našich podmínkách se jí dobře daří. Bylina vyžaduje slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Pěstuje se ze semen, ideálně s výsevem v dubnu. Aby se bylině dobře dařilo, nezapomínejte na pravidelnou závlahu a občas ji protrhejte.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *