Jak prostřít stůl na oslavu, aby se u něj příjemně sedělo?

Váháte nad tím, jak prostřít stůl podle pravidel etikety? Při pořádání slavnostního oběda či večeře je třeba znát pravidla pro správné uspořádání příborů i sklenic.

U slavnostní tabule bychom se měli při jídle cítit pohodlně. Díky správně prostřenému stolu se můžeme vyhnout určitým nepříjemnostem, jako jsou nežádoucí skvrny na oděvu, eliminovat zvuky, které obtěžují ostatní, nebo se dokonce vyhnout situacím, kdy vezmeme omylem sousedovu sklenici v domnění, že je určena pro nás.

Prostření slavnostní tabule

  • Prostření příborů by mělo být provedeno ve směru zleva doprava, tedy vidličky, nože a lžíce. Umístěte je tak, aby příbory hosté mohli používat ve směru zvenčí a postupovali směrem doprostřed.
  • Talíř umístěte mezi vidličku a nůž a čepel nože otočte směrem k talíři.
  • Pevná jídla se umísťují na levou stranu a tekutiny na pravou Talíř na pečivo a miska na kompot či salát vlevo nad vidličkou a sklenice vpravo nad nožem a vidličkou. Malý nůž na máslo umísťujeme na talíř na chleba.
  • Speciální menší vidličku na desert můžete umístit na levou stranu, mezi vidličku na steaky a talíř, anebo nad talíř.
  • Na slavnostně prostřený stůl bude ubrousek umístěn pod vidličkou nebo poblíž ní. Použijte luxusní prostírání na stůl, včetně ubrusu a ubrousků.

Zdobení slavnostní tabule

Pořiďte si vhodnou barvu ubrusů, ubrousků a doplňků, které se na danou oslavu hodí. Ubrousky a prostírání mohou být jednoduché bavlněné, s výšivkami, v jemných a neutrálních odstínech nebo pestrobarevné. Můžete je složit do různých tvarů, ale elegantně vypadají i jednoduše složené, nebo zasunuté do ubrouskových kroužků. Velikost složeného ubrousku by neměla být větší, než velikost jeho držáku.

Prostření formální tabule

  • Na levou stranu se dávají maximálně 3 vidličky, na ryby, steaky a salát. Pokud se salát podává jako první, správná vidlička na něj se umísťuje před vidličku na ryby.
  • Dejte pozor na prostírání příborů. Na pravou stranu umísťujeme vidličku na ústřice, polévkovou lžíci, nůž na ryby a steakový nůž.
  • Nedávejte více než 3 podobné příbory, kromě případu, kdy servírujete ústřice. Vidlička na ústřice se umísťuje k nožům na vnější stranu.
  • Servisní neboli nosný talíř vždy zůstává na stole až do podávání hlavního Na něj se dá ubrousek a na něj talíř na polévku. Pak je servisní talíř vyměněn za talíř na hlavní chod.
  • Na pravou stranu stolu se dává maximálně 5 sklenic nad nože a lžíce. Sklenici na vodu dáme k nožům a pak následují sklenice na víno, šampaňské a

Zdobení formální tabule

U formální tabule by neměl být ubrus příliš krátký ani dlouhý. Ideální délka ubrusu je polovina vzdálenosti mezi stolem a podlahou. Nejlepší jsou bílé bavlněné tkaniny a k prostírání stolu ubrousky volte jednoduché, bez potisků. Stůl zdobte symetricky. Doplňte svíčky a malé vázy s květinami, které nebudou obtěžovat hosty.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *